Au cea mai tare piele dintre toate animalele cunoscute

Au cea mai tare piele dintre toate animalele cunoscute

Caracatita stie sa se ascunda foarte bine. Totul corpul poate sa imite plante sau alte lucruri, poate sa arate cu totul altfel ca sa se fereasca de pradatori. Si cerneala aruncata dupa ce scapa de pradator are un rol important, facand sa para ca bratele sale inca mai sunt la locul stiut de pradator.

Cerneala e aruncata in toate directiile in asa fel incat pradatorul sa fie dezorientat. Culoarea pielii, textura, forma luata se pot schimba rapid si se pot adapta la mediul din jur. Caracatita poate fi invizibila, ca un cameleon, chiar si pe suprafete cu texturi diferite, roci acoperite cu alge.

Sub piele sunt niste celulele care pot schimba culoarea pielii, exista niste sculeti plini cu pigmenti care sunt actionati de musculatura din jur, astfel ca se pot obtine orice fel de combinatii cromatice la nevoie.

Oamenii de stiinta au crezut pana nu demult ca o caracatita nu prea distinge culorile, insa pielea contine si celulele care reflecta lumina, asa ca pot aparea culori luate din mediu chiar daca nu pot percepe culorile cu proprii ochi.

Molecule sensibile la lumina exista si ele in piele, nu se stie exact ce rol au, insa se crede ca sunt folosite atunci cand caracatita vrea sa vada prin pielea sa, pentru a adopta culori si forme mai rapid, fara a astepta input-ul de la creier.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *