Eram buna la mate, acum fac comunicare

Am avut recent o discutie cu un prieten pe tema constrangerilor impuse de societate si de parerea societatii in contextul orientarii noastre profesionale. Dar cea mai importanta influenta in acest sens este exercitata de familie. Cu toate ca din ce in ce mai multi tineri devin autonomi in vederea alegerii facultatii/profesiei pe care si-o doresc, numarul celor influentati subit de catre familie ramane impunator.

Fara indoiala parintii nostri ne doresc tot ce e mai bun, vor sa ne vada realizati profesional, cu un venit corespunzator, de aceea, ne recomanda/ne impun sa ne alegem acele facultati sau profesii, care dupa parerea lor (subiectiva, de altfel) ar putea sa ne aduc cat mai multi bani.

Chiar daca traim intr-un secol al consumerismului, al concurentei pentru bunastare, cred ca niciodata nu va fi expirata ideea conform careia poti sa reusesti in viata si sa ai un venit bun, facand ceea ce-ti place. Deoarece, atata timp cat faci ceea ce-ti place tu vei cauta modalitati sa devii mai bun, sa-ti imbunatatesti abilitatile.

Eu am fost foarte buna la matematica in liceu. Imi placea foarte mult, ma pasionau, de fapt ma pasioneaza inca, exercitii complicate si opertatiile matematice dificile, imi plac problemele de logica si calculele lungi. Ai mei credeau sigur ca imi voi alege o facultate in domeniu, nu ma voi desparti de cifre nici la universitate, insa alegerea mea a fost cu totul alta. Pe langa matematica eram pasionata de comunicare, redactam articole, vorbeam liber in public, aveam abilitati de moderator, de aceea am decis ca facultatea pe ca vreau sa o urmez va fi in acest domeniu.

Evident, mi-au surprins familia cand le-am comunicat decizia mea, insa nu au incercat sa ma convinga sa-mi schimb decizia, sa-mi argumenteze despre viitorul unei profesii de comunicator. M-au lasat sa aleg asa cum simt si sa invat in domeniul in care stiu ca mi-ar placea sa activez. Le sunt recunoscatoare parintilor mei pentru aceasta rezervare de care au dat dovada si de sustinere, in acelasi timp. Imi dau seama ca sunt un copil norocos si le multumesc pentru asta.

Eu consider ca nu exista profesii « cu viitor » si profesii « fara viitor », totul depinde de om si de puterea lui decizionala, de dorinta lui de a creste profesional, de initiativa de care da dovada.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *