Greseli de scriere banale cu niste costuri uriase

Virgula de 70 de milioane a Lockheed. In caz ca nu sunteti convinsi de importanta unei punctuatii bune, iata alt caz implicand o virgula foarte scumpa. Compania aerospatiala Lockheed Martin a pierdut 70 milioane de dolari intr-o intelegere legata de avioane. In anii 1990 compania semnase o intelegere pentru a produce avioane de transport militar C-130J pentru o forta aeriana anonima.

Preturile avioanelor cresteau odata cu inflatia pe masura ce timpul trecea. Contractul continea si o formula speciala de ajustare functie de inflatie, indicand cu cat va creste pretul. O virgula plasata aiurea cu o zecimala a dat peste cap intelegerea, pretul crescand mai putin decat inflatia. Firma beneficiara a insistat sa se respecte contractul si Lockheed a pierdut imens. Doar Marea Britanie, Italia si Australia puteau comanda astfel de avioane la acea vreme, asa ca cineva din aceste tari s-a bucurat de greseala.

Eroare de valuta din Chile. Daca ar trebui sa fie ceva unde sa nu existe erori, acesta trebuie sa fie cursul valutar legal. Numele tarii trebuie sa se scrie corect. Insa exact greseala asta a dus la pierderi uriase pentru Chile in 2008. Atunci s-au lansat pe piata mii de 50-peso pe care scria Chiie si nu Chile. De abia in 2009 s-a raportat greseala, cand a fost dat afara managerul care se ocupa de emisiunile monetare, insa guvernul nu a vrut sa retraga din circulatie banii. Au fost scoase din circulatie de cei care colectionau monede sau se temeau sa nu le fie invalidate platile, nerecunoscute. Alta data, o medalie rara chileana a fost vanduta din greseala unui colectionar de monede. Din greseala s-a vandut si o medalie pe care era incrustrata fata lui Michelle Bachelet, presedintele de atunci.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *