Lumea va „suna” mai bine pentru cei cu deficiente de auz

Lumea va „suna” mai bine pentru cei cu deficiente de auz

S-ar putea ca si dvs. sa va numarati printre ei. Este insesizabila sai afecteaza cam 5% din populatia globului. Deficienta de auz este precursoarea pierderii complete a auzului si a vorbirii-nu auzi bine, nu ai cum sa articulezi corect, sa porti o conversatie reala. Manifestarile ei sunt simplu de reperat: pacientii care sufera de diferite forme ale deficientei de auz fac fata cu greu oricarei discutii dintr-un spatiu aglomerat, „ratand” detalii importante si posibilitatea unei relationari corecte. Pentru a-i ajuta cumva pe cei cu probleme de auz cativa studenti au pus la punct aplicatia Transcense, care „traduce” tot ce se vorbeste in jurul celui care are deficienta de auz in cuvinte ce apar pe telefonul mobil al acestuia.

Aplicatia e eficienta chiar si cand exista mai multi participanti la conversatie sau cand se vorbeste simultan. Momentan, nu se pune problema aparitiei in magazinele online cu aplicatii, pentru ca e doar in faza de proiect care asteapta finantare tip crowdfunding. Functionarea aplicatiei este uimitor de simpla: mai multe telefoane conectate, cu microfonul deschis si captare in timp real a vocii celorlalti comunicatori. Conversatia e urmarita de un algoritm presetat care asociaza o anumita cromatica fiecarei voci pentru ca discutia urmarita sub forma de text pe telefonul mobil de cel cu probleme de auz sa aiba o curge cat mai clara, sa poata fi identificati usor ci care se „inscriu la cuvant”. Pentru cine doneaza o suma de bani pentru finalizarea proiectului, pretul de achizitie va fi de doar 150 de dolari, restul celor care vor cumpara aplicatia de la final, terminata, vor da 360 de dolari, adica dublu. E destul de mult, dar ganditi-va cat de mult costa o proteza auditiva sau un aparat auditiv de calitate…

Aparitia aplicatiei chiar si la nivel de concept este un pas important pentru cei cu probleme severe de vorbire, de exemplu, pentru care poate se va gasi o aplicatie inteligenta care sa transforme sunetele greu de inteles in propozitii coerente, evident cu ajutorul unui algoritm complex de decriptare, asemanator unui cod morse.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *