Nu cauta sustinere la ceilalti

Nu cauta sustinere la ceilalti

Daca am fi intrebati de ce ne dorim o relatie, sa fim intr-un cuplu, toate raspunsurile dragute despre iubire si « sufletul pereche » vor duce, de fapt, spre o singura concluzie : ne dorim sustinere si siguranta pe care sa ne-o ofere partenerul nostru. Aceasta mi se pare ca este una dintre cele mai incorecte peceptii ce tin de continutul unei relatii de cuplu. De ce? Pentru ca tu trebuie sa fii cea care sa-ti oferi sprijin si sa te simti implinita si singura, fara a ave ape cineva alaturi, doar atunci vei putea sa te bucuri intr-adevar de iubire si de barbatul pe care ti-l doresti.

Toate femeile, cred, ca au avut cate o relatie defectuoasa, o relatie care, probabil, le-a distrus mult din lumea interioara si a zdruncinat din radacini conceptiile, mandria, stima de sine, puterea de decizie a fiecareia. Am trecut si eu printr-o relatie « defecta » care m-a consumat in fiecare zi cate putin. Ba mai mult, am trecut nu doar printr-o singura relatie de acest fel.

Cred ca problema se pune in primul rand prin conceptiile pe care le avem despre iubire. Multe femei vad iubirea drept un sentiment prin care te dedici totalmente celuilat, devii un fel de proprietate spirituala a partenerului si astfel, definesc cauza despartirilor dificile, a traumelor cu care raman, a scaderii iubirii si stimei de sine. Pot sa spun ca eu am avut o lunga perioada o abordare identica. Credeam ca iubirea mea pentru celalalt ar trebui sa fie suficienta pentru o relatie frumoasa, plina de reciprocitate, ca iubirea mea aduce cu sine siguranta, fidelitatea si devotamentul.

Astazi nu mai gandesc la fel. In primul rand am incetat sa vad relatiile drept ceva la care ma dedic cu trup si suflet. Nu pot sa zic ca am devenit mai rezervata sau mai precauta in relatii, nu, doar mi-am schimbat conceptiile si odata cu ele asteptarile pe care le am de la o relatie. Incerc sa nu mai cer siguranta, sa fiu ok daca maine partenerul meu mi-ar spune ca si-ar dori o pauza sau sa ne despartim. Mi se pare un lucru foarte important sa-ti poti asigura singur siguranta si sustinere, caci altfel o vei cauta fara niciun rost in relatii si in alti oameni. La fel de important mi se pare sa inveti sa te bucuri de viata singur, sa nu-ti depinda dorinta de a iesi la plimbare, de a merge la un film sau la teatru de dorinta si disponibilitatea partenerului tau.

Atunci cand invatam sa ne iubim pe noi insine, relatiile cu ceilalti vor prinde un alt contur si vor incepe sa-si defineasca un nou continut. Desigur, nu poti invata ce fel de relatie iti doresti, atata timp cat nu experimentezi, cat nu cunosti oamenii si nu te cunosti pe tine.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *