Uleiul din seminte de dovleac face minuni

Uleiul din seminte de dovleac face minuni

Uleiul din seminte de dovleac original se fabrica din soiul Styrian, din sud-estul Australiei. Se pune la salate si are o trasatura unica, in functie de cat de dens este are culoare rosie sau verde. De abia in 2007 fenomenul a fost inteles pe deplin.

Dintre cele trei caracteristici ale unei culori, saturatia si luminozitatea sunt determinate de grosimea stratului de lichid si de concentratia lichidelor, asa e vopseaua. Nuanta este data de proprietatile materiale ale lichidelor. Sangele e rosu pentru ca exista hemoglobina.

Daca se dilueaza cu apa devine rosu deschis, dar niciodata verde. Pentru ca absoarbe diverse variatii ale luminii din mediu uleiul din seminte de dovleac poate avea diverse culori percepute de ochiul uman. Cand lumina alba trece prin ulei, se absorb toate culorile minus verde si rosu.

Verdele e mai puternic decat rosul, rosul e mai stralucitor. Cand lumina trece printr-o pelicula subtire de ulei, verdele va predomina. Cu cat pelicula e mai groasa, absorbtia luminii creste. Ochiul uman e mai sensibil la culoarea verde si o percepe imediat, asa ca uleiul e vazut in cele mai multe cazuri verde.

Cand lumina trece printr-o pelicula densa de ulei, verdele nu mai are intensitate asa de mare, asa ca vedem rosu, stralucirea verdelui devine asa de puternica pentru ochi incat acesta alege sa „vada” rosul.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *