Vrei sa stii de cand e in galantar produsul preferat? Eticheta „magica” iti dezvaluie imediat

Vrei sa stii de cand e in galantar produsul preferat? Eticheta „magica” iti dezvaluie imediat

De cate ori nu ati ajuns in supermarket cu gura salivand dupa o carnita de vita si ati constatat la raft ca bucatica de carne care trebuia sa va sfaraie in tigaie arata mai degraba ca o bucata dintr-o plansa de desen mazgalita de un baietel gingas si cu imaginatie multa? De multe ori, am ajuns sa cumparam produsul perisabil si sa vedem acasa ca e mucegait sau expirat, cu toate ca data limita de consum era in regula.

O lituanianca satula sa tot vaneze produsele cu termen de expirare bun si sa tot piarda timpul printre rafturile cu carne cautand acea bucata mai proaspata s-a gandit sa ii scape si pe altii de aceasta problema asa ca a inventat eticheta pe baza de gelatina care iti arata care produs e proaspat si care mai are putin si mucegaieste in caserola… In spatele etichetei aparent banale se ascunde o proteina atent studiata, care se degradeaza in acelasi ritm cu cele din carnuri, lactate. Asa ca orice produs etichetat astfel nu va mai insela ochiul vigilent sau nu al cumparatorului. De pilda, vrei un iaurtel bun pentru copilul tau, te duci la raionul de iaurturi si nu ai de facut decat in maxim 30 de secunde sa identifici eticheta care arata mai bine-asa vei sti ca iaurtelul e proaspat adus de la fabrica. Aceeasi gelatina isi modifica si textura cand proteinele din ea au atins un anumit stadiu al maturitatii si „oxidarii”.

Cand produsul e proaspat, textura e fina, cand e spre finalul perioadei de valabilitate, eticheta e foarte aspra. O alta utilitate a descoperirii lituaniencei este reperarea mai usoara a produselor proaspete de catre nevazatori sau cei care nu vad sa citeasca data expirarii. Pe de alta parte, se evita situatiile descrise mai sus cand ajungi acasa, desfaci iaurtul, si e mucegai-am patit-o pe propria piele si iaurtul era unul Danone cu pretentii, cu fructe, la 450 de grame, dintr-un supermarket cu pretentii din Iasi. Desi nu se stie clar cand va fi si pe piata aceasta eticheta, deja producatorii nu sunt multumiti pentru ca ea poate fi „influentata” in anumite conditii tocmai pentru a se vinde doar anumite branduri in detrimentul altora.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *